Cyklat TVÅ mil idag!! :D / Emma

Idag känner jag mig duktig! Jag har hunnit gjort massa viktiga saker men även kunnat haft sovmorgon. KLockan är bara fem så det är ju bra! Jag vaknade egentligen vid åtta ungefär, men somnade om sen till klockan 10 eller något. Matilda smsade mig då, men hade hon inte gjort det hade jag deffinitivt kunat sovit längre. Sen så åt vi frukost och diskuterade lite över dagens planer. Haha vi var ganska oensiga om vad vi skulle göra. Matilda ville nog egentligen bara att idag skulle vara en "slappar-dag", medan jag ville fixa allt idag och vila imorgon.
Det finns två anledningar till varför jag inte ville ta det lugnt idag:
1. För att allt är stängt imorgon ändå.
2. Jag behövde ta mig till ett apotek för att hämta ut ett recept. Jag har inte skrivit om det i bloggen, men jag har haft värsta locket för örat och inte hört något. Igår var jag hos läkaren i Kolbäck, och då skrev han ut ett recept för att locket ska släppa. Jag ska dit nu på torsdag igen för att kolla om det hjälpt. Det är typ örondroppar, det ser sjukt äckligt ut för vätskan är helt gul. Närmsta apotek ligger i Hallstahammar aka Hallsta, vilket är 11,3 km från vandrarhemmet - alltså mer än en mil...

Men iaf, Matilda ville inte cykla ända till Hallsta (och som ni märkte i förra inlägget så ville hon nog inte ens cykla till Kolbäck ;)), så då cyklade jag själv dit. Det tog ungefär 45 minuter att cykla. För vissa kanske det låter jobbigt, men jag tycker det är skönt att få motionera - speciellt utomhus när det är fint väder. Och det var skönt, kan utan tvekan cykla dit igen och tillbaka - bara för att liksom.
Inne på apoteket hade jag väntat mig vääärsta långa kön, men när jag kom dit var kön på 89 och på min nummerlapp stod det 91. Så det gick as kalas snabbt!
Sen ringde jag Matilda. För vi var som sagt tvunga att handla in för nästa vecka. Så jag cyklade tillbaka till Kolbäck och väntade in MAtilda. Och sen gick vi in och handla!
Haha jag känner mig så duktig när jag går och handlar själv. Matilda var ju med, men jag menar utan någon vuxen som betalar och allt. Nu får man själv tänka på allt och planera över vad som behövs - ruuligt!

Och nu lite bilder!
 När vi var och handla! (haha som om ni inte förstod det...)


 Allt packat och klart på cyklarna! Haha massor av nudlar. Jag tror vi har ungefär 14 st nu. Men det är snabbt, gott och enkelt! ;)


 Lite naturbilder över landskapet så att säga. Första bilden är ifrån en väg närmare Kolbäck, och den andra är från när vi åker på motorvägen och närmar oss Strömsholm. Landet? Absolut!

 Efter en kvart var vi hemma, och la in allt i kylskåpet och frysen. Nu är det fullt!

Till middag har vi bestämmt oss att lyxa till det lite. Jag tänker inte berätta ännu vad vi tänkt att göra, men mm mm mmm, det ska bli så gott! Nästa inlägg blir väl om maten - bilder kommer också ;)

Lööööördag!

Nu sitter jag här och laddar ner musik till mobilen WOOO!! Emma ska precis cykla in till Hallsta (som ligger 40 minuter härifrån) för att ta sig till ett apotek och när hon är klar ska jag cykla och möta henne i Kolbäck. Inte så roligt... Det tar ca 20 minuter att ta sig till Kolbäck från vandrarhemmet och det är därför jag laddar ner musik, för att inte ha så tråkigt när jag cyklar! Låtarna som jag lyssnar mest på just nu är Mr. Saxobeat med Alexandra Stan, Give me everything med Pitbull ft.Neyo, Sweat- david guetta remix, My heart is refusing me med Loreen, Coconut Tree med Mohombi och den gamla godingen Danza Kuduro med Don Omar & Lucenzo. Vi ska handla lite mat i en affär i Kolbäck och sen vet jag inte vad vi ska hitta på resten av dagen. Igår på djursjukhuset fick jag städa mestadels, men fick sluta tidigare så det kompenserade slitet. Men på slutet av dagen fick jag ta med en katt på röntgen!
Det känns lite vemodigt att jag kommer vara på en ny avdelning nästa vecka (PKL) eftersom jag började komma de anställda och djuren där nere nära. Men jag kan ju alltid komma ner och hälsa på dem om jag hinner:)
Jag är nöjd med mitt arbete på infektionsavdelningen denna vecka, men önskar dock att jag fick städa mindre.. Jag vet att städning är en stor del av djursjukvård eftersom hygien är väldigt viktigt, men det är inte ALLT djursjukvård handlar om. Varför låter dem inte oss försöka medicinera m.m så vi lär oss vad själva yrket handlar om? Om det är så här mycket städning på alla avdelningar som jag är på, så börjar jag ju undra om vad dem egentligen betygsätter oss för i slutet? Städning? Jag trodde vi skulle betygsättas i djursjukvård..
Nej, nu ska jag fixa mig och sen hoppa upp på cykeln!

Over and out.

Its friday, friday! Gotta get down on friidaaay! - Emma

Äntligen fredag och helg! Det har hänt så mycket i veckan så känner mig ganska sliten, därför ska det bli väldigt skönt att inte behöva ställa väckarklocka imorgon och bara kunna få sova ut. :)
Idag har det inte hänt så mycket speciellt, inget annorlunda ifrån dom andra dagarna. Jag har städat, hängt efter min handledare som ett plåster, hjälpt till med lite små saker - så som fylla skåpen och runt omkring med med exempelvis blodprovsrör, bomull, NaCl-flasker osv. Jag "jobbade" även över idag... PÅ EN FREDAG! Inte okej. Men anledningen till det var att min handledare berättade att dom hade fått in en hund som blivit hundbiten klockan tio i fem (jag slutar fem), och sa att det kunde vara spännande att se. Jag höll ju självklart med och blev lite exalterad för att kunna få se hur dom behandlar osv. Så då gjorde det inget att jag stanna kvar längre än sagt... MEN, bara någon sekund innan jag ska gå in i rummet där hunden var, så frågar en av veterinärerna om jag kunde hålla ett djur för hon skulle göra något, jag hörde inte vad. Och jag kan inte säga nej till en veterinär, haha nejnej. SÅ utan att veta varför jag ska hålla i djuret, som för övrigt var en katt, följer jag med veterinären till "köket", där hon tar fram avliningsvätska... Då fick jag lite panik. "Ska jag hålla i djuret medan hon avlivar?!?!" God damn, det var inte roligt asså. ´Det blev lite som en chock, så jag bara hängde med in, tog ut katten (som jag kände igen från en tidigare undersökning) och bar upp på bordet. Hon sprutar in vätskan, och katten tar ett steg närmare mig och sen faller han ihop - i mina händer.
Jag tyckte det var jättejobbigt, både för att jag hållt i katten bara några timmar innan och då var han glad och allt  och även för att jag inte var beredd på vad som skulle hända.
Aja, antar att det inte är sista gången jag får vara med om det, men det var jobbigt iaf.

Imorgon är det valborgsmässoafton, och dom planer jag och Matilda har just nu är nog att försöka ta oss in till V-ås och köpa lite saker. Har försökt kollat upp lite tider när tågen går, även bussarna, och jag kan säga att jag börjar sakna sl. Hahah inte klokt, det är typ det sämsta systemet ever, men sl är ändå lätt att hitta bussar och liknande. Du kan liksom ta dig överallt, även om det blir försenat haha. Nää jag fattar inte riktigt hur jag ska leta upp tider och sånt. Kan inte heller fråga Matilda, för just nu ligger hon nog och nannar kudden. Ska också göra det strax tror jag, känner att ögonlocken väger som bly...

Nu på kvällen har vi bara tagit det lugnt och ätit (ovanligt...). Till middag blev det hamburhare, och till dessert cykla vi upp till Gula hästen och köpte oss varsin mjukglass. Vi tyckte vi hade förtjänat det ;) Min välförtjänta mjukglass m. smarties- strössel he he he he...

 En bild från luchen igår. Vi sitter ute i princip varje dag ute på balkongen dom har vid matsalen och äter vår lunch. Det är så himla skönt att sitta i solen och äta, och dricka en varm kopp choklad. Mmmm. Hahah det bästa jag vet just nu under dagarna är fika pauserna. Att kunna få dricka den varma choklad, den är så himla god! Och det e gratis, så det smakar extra gott ;D

Nej nu har jag varit duktig och skrivit ett lååångt inlägg och även lagt in lite bilder. Jag ber om ursäkt för kvaliten på bilderna, men klantiga jag glömde kameran hemma så mobilen får väl duga så länge. Finns egentligen inte så mycket att ta kort på, alltså om ni inte vill se ängar, kossor, ängar, ängar och något enstaka hus.
God natt! :D

Min Torsdag - Emma

Oh my lord, vilket dag! Den är utan tveken den bästa dagen hittills. Jag har kanske inte gjort lika mycket som matilda (hon fick ju sätta dropp), men jag har gjort andra saker som jag inte fårr gjort tidigare och det känns så himla bra! Jag har hämtat i princip alla patienter från väntrummet och gjort lite grundläggande saker. Så här går det till;
Jag ropar ut i högtalarna efter personen och djuret och möters edan upp dom vid dörren. Sen ber jag ägaren ställa hunden på vågen, och jag antecknar ner siffran. Jag frågar även om djuret är chip märkt och kollar id-numret. Därefter visar jag in dom i rummet. Och sen tar jag tempen- och allt gör jag helt själv! ;)
Haha jag känner mig fett cool! (a)

Men nu ska jag tvinga med Matilda till köket och så ska vi laga middag- idag blir det köttbullar med makaroner!

Dag 3 för Matilda

JAG FICK TA UR OCH SÄTTA I DROPP IDAG!! Är så glad att jag äntligen får börja testa de "stora" sakerna. Egentligen får inte outbildad personal sätta dropp eller ta ur, så vi håller tyst om det här okej?;) När hon frågade blev jag jätte förvånad eftersom hon aldrig har sagt att jag ens är duktig... men iallafall, jag sprutade in 5 ml Natrium Klorid i permanentkanylen och kände om det "svirrade" eller inte. Sedan tog jag loss droppslangen och skyndade mig dit med en vit kork som satt på ett annat ställe på permanentkanylen. Anledningen till att man måste skynda sig är för att permanentkanylen sitter intravenöst, alltså i en ven, och då sprutar blodet ur kanylen eftersom det är ett sånt tryck. När jag satte På droppet var det samma fast åt andra hållet. Och sen räknade jag ut hur många droppar i minut per kilo hunden skulle ha, och ställde in det! Senare under dagen fick jag även ge medicin per oralt. Jag fick givetvis göra mycket mer än de här två sakerna idag, men dem här två var "störst"... Det är så himla roligt att arbeta med djur och nu känner jag verkligen att det är det här jag vill jobba med i framtiden! Glömde skriva igår att jag fick vara inne på Vårdavdelningen och operation vid slutet på dagen, otroligt häftigt!!

Min dag!

Matilda här igen! Nu tänkte jag vara duktig och skriva vad jag har fått göra på djursjukhuset. Det finns ju något som heter tystnadsplikt tyvärr och därför får jag inte skriva precis ALLT, hoppas att jag inte bryter den när jag skriver såhär... men men!
Första dagen på praktiken ger jag en 6 av 10 (yeey!). Detta pågrund av att jag inte fick prova på så mycket som jag önskade och det blev ganska mycket städning för min del. Jag kommer vara på infektionsavdelningen denna vecka och Emma är på Poliklinikavdelningen som förkortas PKL. På infektionsavdelningen finns det hundar och katter och någon enstaka kanin och marsvin. Alla smådjur som har t.ex. kräkningar, diarré, infektionssjukdomar, anorexi, avmagring, tumörer, Corp Al (då ett främmande föremål har fastnat inuti djuret) m.m. hamnar på infektionsavd.
Hittills har jag fått vara med vid ultraljud, lavemang, katetersättning, vaccinering, medicinering, sondmatning, blodprovstagning, sårrengöring, kliniska undersökningar osv. Det jag SJÄLV har fått göra är att hålla i djuren vid undersökningar, rengöra områden innan vaccinering och medicinering med kanyl, matat katter med spruta i munnen, dragit upp medicin i sprutor, tagit med en katt på ultraljud och lite mer som jag inte kommer ihåg just nu.
Jag har även fått vara med på en akutavlivning.
Andra dagen ger jag 8 av 10 toasters, alltså blir det bara bättre och bättre!! Idag fick jag göra mycket mer än vad jag fick igår och jag tror att det handlar om att man måste göra "skit-görat" och förtjäna deras tillit innan dem låter en göra de mer avancerade sakerna som att medicinera.
Man träffar så otroligt mycket djur på Strömsholm och jag har redan hunnit bli kär i en liten chihuahua som finns på min avdelning!!
Nackdelen med min avdelning är att man ser ganska mycket hopplösa fall... Alltså ett djur som mår så dåligt, knappt kan röra sig, sondmatas och kissar med en kateter- men lever vidare endast för att djurägaren vägrar släppa taget om sitt husdjur.

Nu har ni fått se lite vad mina dagar hittills har handlat om! Jag och Emma har nästan precis cyklat hem från Kolbäck där vi köpte matvaror på Ica så nu är vi trötta!!

Jag ska gå och lägga mig nu, men berättar om min dag imorgon efter jobbet!

// Emma

Har precis kommit "hem" från min och Matildas lilla cykeltur till närmsta centrum - Kolbäck. Vi gick in på Hemköp och köpte mat som behövdes fylla på. Det tog inte så värst lång tid, ungefär 20 min, men nackdelen är väl att man måste cykla på motorvägen. Som tur cykla vi nu när det inte är så mycket trafik, och jag vet inte varför jag skriver det här för det kan ju inte vara intressant...

Meeen, andra praktik dagen har varit hur fascinerande som helst. Eller ja, jag hittar inget bättre ord än fascinerande just nu. Men jag har vart typ öööverallt på sjukhuset, iaf bland avdelningarna. Och jag har sett saker som jag trodde aldrig jag skulle få se, inte på andra dagen iaf. Jag har bland annat vart med på en bronkoskopi! Fett med najs! Bronkoskopi är en undersökning där man med hjälp av en slang med en kamera i ena änden går ner i luftrören och undersöker bronkerna nere i lungorna. Så jag stod bredvid och titta på skärmen som visar vart man är i lungorna så att säga. Det var en hund som det rann blond från nosen ifrån som gjorde det, och på skärmen såg man blodet rinna i lungorna. Creepy... Och jag har även varit med på en operation som gjordes på samma hund för att försöka få bort blodet. Då gick dom in med en slang i lungorna på en gång genom att göra ett hål vid bröstkorgen. Och ajg trodde inte det skulle behövas så mycket kraft, men veterinären la hela hennes vikt på det föremålet (det var typ en slang, fast vass tror jag...) för att komma igenom. Och ja - det knastrade ganska högt...
Som jag skrev i mitt senaste inlägg så är jag på polikliniken, pkl, men som ni märker har jag även varit en del på operation, op.

Kort sammanfattning av dagen:
Varit med på op: 2
Antal rum städade: 2
Antal permantenkanyler använda: 12
Torkat av undersökningsbord: 7
Antal liter desinfektionsmedel som används: 2345 l... känns det som
Varm kopp choklad: 1

Nu ska jag hoppa in i duschen och sen ska jag se över lite papper - med andra ord, läxor och blä. Skriver nog inte mer idag, haha tror ni fått nog av det här. Så godnatt! ;)


/ Matilda

Matilda här! Jag har precis tagit en låååååång härlig dusch och tänkte nu titta på ett avsnitt av Jersey Shore och sen gå och lägga mig. Ska ju upp med tuppen imorgon! Jag hinner inte berätta om min första dag nu, så jag tar det imorgon då jag förhoppningsvis slutar lite tidigare än idag (ja ä inte bitter).....

Lägger in lite söta bilder som jag hittade!













//Emma

Såå, först dagen avklarad! Jag kan inte riktigt avgöra om den har varit jobbig eller inte, för den har egentligen varit ganska lugn men med tanke på att allt är så nytt och man lär sig massor så blir det jobbigt ändå. Man blir liksom psykiskt utmattad. Jag ser iaf inte fram emot imorgon. För att idag fick jag sluta en timme tidigare än sagt (vårt tidsschema är från 8.00 till 17.00), och då var jag riktigt trött. Så imorgon när jag kommer sluta FEM, kommer jag nog vara gaanska så sliten.

I vilket fall som helst är jag sjukt glad att få praktisera på Strömsholms Djursjukhus - det är helt stört! Den personal jag har träffat idag, har varit så himla snälla och trevliga. Jag har inte träffat alla såklart, det är ju ändå ett stort sjukhus. Men på den avdelning jag jobbar på, poliklinik (pkl), så har jag bara blivit bra bemött... förutom en tjej - tror inte hon tycker om praktikanter... b*tch.
OKeej, nu ska jag inte vara sån.

Det jag gjort idag har inte varit så speciellt - har bara satt en permanentkanyl, transplanterat ett hjärta och gjort HLR... I wish. Nä men, har väl hängt efter min handledare som ett plåster och hjälpt henne lite inne på pkl. Fick dra ut en permanentkanyl iaf hahah. ;)

Aja, det var nog det. Over and out.

// Emma

Bilder på Strömsholms vandrarhem


Matildas rum

Vår frukost idag

Damernas duschrum

Korridoren, första rummet tillhör Matilda och det efter tillhör Emma

Matsalen

Emmas rum

22.40

Nu hyschade någon precis åt oss i korridoren. Surfittor hela bunten.

Första inlägget, WOHOOOO!!

Nu tänkte vi ge er alla en liten presentation av oss båda.


Jag heter Matilda.
Och jag heter Emma.

Sådär, nu var det överstökat och nu kan vi förklara vad det här är för blogg. Vi ska tillbringa 5 veckor på Strömsholm Djursjukhus, lite utanför Västerås. Och här i bloggen får ni läsa om våra dagar på Strömsholm och våra helger, för det är ju jätteintressant...

Vi tänkte lägga in lite bilder senare på Strömsholm Vandrarhem som vi bor på och kanske en videoblogg (OBS! videobloggen kommer endast läggas upp om vi tar modet till oss att visa våra ansikten. Vi är ju trots allt bummlingar.) 


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0